בעזרת סרטונים אילו , יכול כל תלמיד לבנות פרויקט גמר מאפס , ברמה של 3 יחידות לימוד בבגרות /כמטלת ביצוע / לתרגול הנלמד ב70% .
הסרטונים קצרים , וכל סרטון מלמד שלב בפרויקט , שסך כל הסרטונים מכילים המון מדרישות הפרויקט . הסרטונים בנויים לפי הסדר .
מומלץ לשמור את העבודות של התלמידים בגוגל דרייב , במספרי גרסאות שונים , וכן כל תלמיד שירשום לעצמו באיזה סרט סיים כך שיוכל להמשיך בשיעורים הבאים מהסרטון הבא
סרטון מספר 01 - ציור הרשת המקומית של הפרויקט
ציור רשת התקשורת המקומית
בסרטון זה , התלמיד לומד כיצד להשתמש בתוכנת הפקט טריסר , כדי רק לצייר את מבנה הרשת (מחשבים , מתגים , נתב , שרתים וכו ) , וכן להתשמש ברכיבי פקט הטרייסר .
הנה איור הרשת שנקים לחצו כאן לתמונה בהגדלה
סרטון מספר 02 - הגדרת כתובות IP באופן ידני , לכל מחשב בקומה הראשונה (צד שמאל) ובקומה השלישית (צד ימין) של הפרויקט
הגדרת כתובות IP למחשבים בצורה ידנית
בסרטון זה נלמד כיצד להגדיר כתובת IP למחשב באופן ידני , לאחר מכן עליכם להגדיר לכל המחשבים שנמצאים בקומה הראשונה (חלק שמאל ) ולכל המחשבים שבקומה השלישית (חלק ימין ) כתובות IP באופן יידני . כפי שרשום באיור .
למשל מחשבים של מחלקת הטכנאים יקבלו את הכתובת 192.168.10... כאשר בסוף יהיה מספר רץ, למשל מחשב 1 יקבל 192.168.10.1 , ומחשב הבא יקבל 192.168.10.2 וכך הלאה
ולמחלקת משפטים המחשבים יקבלו כתובות IP ידניות כשמספר הרשת שלהם הוא 192.168.30... , כך למשל מחשב 1 במחלקה המשפטית יקבל 192.168.30.1
כך יש להגדיר לכלל המחשבים בקומה הראשונה (השמאלית ) ובקומה השלישית (הימנית )
שימו לב לא לתת למחשבים בחלק הירוק (קומה אמצעית) כתובות IP בכלל !!
סרטון מספר 03 - מתן כתובות IP באופן אוטומטי (לא ידני ) למחשבים בקומה 2 (חלק ירוק בפרויקט )
הגדרת כתובות IP למחשבים באופן אוטומטי - בשימוש שרת DHCP
בסרטון זה נלמד , כיצד ניתן לתת למחשבים כתובות IP באופן אוטומטי , כלומר ששרת ייתן לכלל המחשבים כתובת שנגדיר לו , והוא יחלק לכלל המחשבים בצורה מהירה כתובת IP כפי שנגדיר לו .
בסיום הסרטון יהיה עליכם להקים את שרת ה DHCP שנמצא בקומה 2 (חלק אמצעי של הפרויקט ) כך שהוא יחלק לכל המחשבים שבמרובע הירוק , כתובות IP באופן אוטומטי
שימו לב !! : במידה והמחשבים שלכם מקבלים כתובת שמתחילה ב 169 זה אומר שהמחשב נתן לעצמו כתובת ולא השרת (זה נקרא כתובת APIPA) וזה לא תקין , אין תקשורת בין השרת שלכם למחשבים . ולכן בדקו את הבעיה
סרטון מספר 04 - הפרדת המחלקות בקומה השמאלית בעזרת שימוש ביצירת תתי רשתות שנקראות VLAN , זאת בעזרת תוכנה הפקט טרייסר
הגדרת תתי קבוצות שנקראות VLAN
בסרטון זה נלמד כיצד מפרידים בין המחלקות , על ידי יצירה שכל מחלקה תהיה כאילו ברשת אחרת (תת רשת וירטואלית) שנקראת VLAN . ההפרדה הזו חשובה כדי להמעיט בעומסים ברשת והתנגשויות .
בסרטון זה נלמד כיצד לעשות זאת דרך שימוש בתוכנת הפקט טרייסר
בסיום עליכם ליצור וילאנים הבאים - רק למחלקות במתג השמאלי
למחלקת הטכנאים להיות בvlan 10 ששמו TECHNAIM
למחלקת המהנדסים להיות בVlan 20 ששמו MHANDSIM
למחלקת המשפטית להיות בVlan 30 ששמו MISHPATIM
סרטון מספר 05 - שיוך המחשבים כל פורט של מחשב אל הvlan שלו - דרך תוכנת הפקט טרייסר
אופן זיהוי כל מחשב לאיזה פורט הוא מחובר , ושיוך הפורט אל הוילאן שלו
בסרטון זה נלמד ,כיצד יודעים כל מחשב לאיזה פורט הוא מחובר , ולאחר מכן איך בעזרת השימוש בתוכנת הפקט טרייסר ניתן לשייך את הפורט הזה לוילאן שיצרנו קודם .
כך למשל שאם מחשב מסוים מחובר לפורט fast ethernt 0/1 , והוא שייך למחלקת טכנאים (וילאן 10 ) , אנו בעזרת תוכנת הפקט טרייסר נלמד כיצד לשייך את הפורט לוילאן שלו
בסיום יהיה עליכם לשייך באותו האופן את כל המחשבים של הקומה הראשונה (מחלקת טכנאים , מהנדסים , ומשפטית ) אל הוילאנים שלהם (וילאן 10 ,וילאן 20 , וילאן 30 ) בהתאמה .
שימו לב יש לעשות זאת רק עבור מחלקות החלק השמאלי (קומה הראשונה ) של הפרויקט
סרטון מספר 06 -הדרכת איך לחבר כבל קונסול מהמתג למחשב נייד כדי לבצע הגדרות למתג
כאן נלמד כיצד ניתן לחבר כבל קונסול (צבע תכלת ) אל מחשב נייד , כדי שהמחשב הנייד יאפשר לי לבצע הגדרות על המתג
למתג (SWITCH) אין מקלדת או עכבר או מסך , ולכן כדי לבצע הגדרות עליו , אנו זקוקים לחבר אליו מחשב נייד או נייח , בסרטון זה אנו מראים כיצד לחבר מחשב נייד אל המתג בשימוש בכבל קונסול (שנראה בצבע תכלת ) .
בתום הצפייה בסרטון , צרו לכל מתג ברשת מחשב נייד וחברו אליו בעזרת כבל הקונסול אל המתג( SWITCH) כך שבסוף התהליך לכל שלושת המתגים שיש בפרויקט יהיה לכל אחד מהם מחשב נייד שאליו מחובר כבל קונסול
סרטון מספר 07 - כיצד לבצע הגדרות על המתג כגון יצירת וילאנים , בעזרת פקודות שנקראת CLI
כאן נלמד כיצד ניתן לבצע הגדרות דרך שימוש בפקודות CLI על המתג
בסרטון זה נלמד כיצד ליצור רשתות וירטואליות (VLAN) כפי שייצרנו במתג הראשון (השמאלי) דרך תוכנת הפקט טרייסר (בסרטון מספר 4) , אך הפעם נלמד כיצד עושים זאת בעולם האמיתי , דרך פקודות CLI , בתוך הצפיה בסרטון זה , עליכם לגשת למתג הימני בפרויקט ודרך המחשב הנייד המחובר בעזרת כבל קונסול (תכלת) למתג , לבצע הגדרות ליצירת הוילאנים הנדרשים במתג הימני של הפרויקט .
מחלקת משפטים - וילאן 30
מחלקת שירות - וילאן 50
מחלקת הנהלה - וילאן 60
סרטון מספר 08 - שימוש בפקודות CLI על המתג כדי לשייך פורטים על הוילאנים
כאן נלמד כיצד לשייך פורטים של המחשבים אל הוילאנים שלהם , זאת בעזרת שימוש בפקודות CLI , דרך המחשב הנייד המחובר בכבל קונסול למתג הימני , ומופעל בו תוכנת הTERMINAL
הסרטון מסביר כיצד להיכנס למתג הימני של הפרויקט (קומה 3 ) ולבצע בו הגדרות של שיוך פורטים אל הVLAN ים שלהם , כך למשל אם לדוגמה מחשב במחלקה המשפטית (במתג הימני) נמצא בפורט 2 , אז כאן נלמד כיצד להגדיר שפורט 2 יהיה שייך לוילאן 30 שזה של המחלקה המשפטית .
בתום הסרטון עליכם לדאוג שכלל המחשבים המחוברים למתג הימני כל פורט אליהם הוא מחובר יקושר לוילאן המתאים במתג , זאת בעזרת פקודות CLI , במחשב הנייד שמחובר למתג .
סרטון מספר 09 - נלמד כיצד לשייך מחשבים שונים הנמצאים במתגים שונים לאותה מחלקה כפי שקורה בפרויקט במחלקה המשפטית
בסרטון זה נלמד כיצד ליצור מצב שבו המחלקה המשפטית הפזורה על מתגים שונים , יפעלו כאילו הם מחלקה אחת באותו המתג ,ויוכלו לתקשר בינהם .
המחלקה המשפטית נמצאת גם במתג השמאלי (קומה ראשונה ) וגם במתג הימני (קומה שלישית) , הם לא יושבים באותה הקומה ולכן חיברו אותם למתגים שונים . בסרטון נלמד כיצד ומה נדרש לעשות כדי להגדיר למעשה וילאן אחד , שנמצא על שני מתגים שונים .
בסיום הסרטון בצעו את הנדרש שבפוריקט שלכם המחלקה המשפטית תוכל לתקשר ללא בעיה בין כולם לכולם .
סרטון מספר 10 - הגדרת שרת HTTP כך שיאפשר שימוש באתר (מקומי) לחברי הרשת
הגדרת שרת HTTP או HTTPS
סרטון זה מציג מה נדרש לעשות על מנת שחברי מחלקה מסויימת ברשת , יוכלו לצפות באתר של החברה (שרק חברי הרשת רואים את האתר הזה ולא אף אחד אחר) . אתר כזה למשל הוא אתר מכירות שסוכני המכירות רואים וחשוב שהלקוחות לא יראו אותו , כך הסוכן למשל יודע איזה טווח מחירים להציע ללקוח מותר לו.
לאחר צפייה בסרטון גשו לפרויקט , ובצעו את הפעולות הנדרשות להקמת שרת ה HTTP כפי שמוצג באיור הרשת .
בדקו שהשרת נתתם לו כתובת IP עם מספר רשת כמו של חברי הרשת
בדקו שהשרת מתקשר עם חברי אותה המחלקה (PING )
בדקו שהשרת במצב ON .
שנו בקובץ INDEX.HTML את המלל מcisco לשם שלכם
ניתן לצפות גם בחוברת הדרכה לחצו כאן
סרטון מספר 11 - סרטון המסביר כיצד להקים שרת DNS כך שהגולש יוכל להגיע לאתר לפי שמו , מבלי הצורך לרשום את כתובת הIP של האתר
סרטון הקמה והגדרת שרת DNS
גולש ברשת כאשר הוא רוצה להגיע לאתר מסויים , הוא חייב לתת לדפדפן את כתובת ה IP של השרת שמאחסן את האתר הזה , אולם בפועל גולשים לא יודעים מהן כתובות הIP של שרתי אחרון וגם לא מבינים בכך .
לפיכך בא לעזרה שרת ה DNS , שרת זה מקבל מהגולש את שם האתר לחיפוש , והשרת מאתר את כתובת ה IP של השרת שבו מאוחסן האתר הזה , ואת כתובת הIP הוא מעביר לדפדפן כדי שזה ימצא את השרת ויביא את האתר .
בסרטון זה נתקדם מהסרטון הקודם וניצור מצב כך שחברי הרשת יוכלו לפנות לאתר החברה לא דרך הקשת כתובת ה IP אלא דרך השם שלו (דומיין ) לדוגמה www.google.com
בסיום הסרטון גשו לרשת שלכם בפרויקט והוסיפו את שרת ה DNS כך שבמקום שהגולש יפנה לאתר דרך כתובת הIP שלו , הוא יפנה דרך כתיבת שם האתר לדוגמה www.onim.co.il
סרטון מספר 12 - הוספת שרת FTP המטפל בהעלאה (UPLOAD) או הורדה (DWONLOAD) של קבצים ממחשב אל השרת
נכיר מהו שרת FTP , איך מתחברים אליו , מעלים עליו מסמכים ומורידים ממנו מסמכים
סרטון זה מסביר כיצד מחברים שרת FTP , כיצד צופים בקבצים שיש בו , ואיך להעלות (upload) קובץ שיצרתי במחשב אצלי אל השרת המרוחק , והורדה של קבצים משרת מרוחק אלי (dwonload)
בסרטון זה ניצור באחד המחשבים קובץ עם השם שלכם וסיומת TXT , למשל guy.txt אותו נעלה מהמחשב אל השרת , ונמצא בעזרת פקודת DIR את רשימת הקבצים שנמצאים בשרת או אצלכם
לחוברת הדרכה לחצו כאן
סרטון מספר 13 - הוספת שרת דואר אלקטרוני כך שיאפשר לחברי הרשת לשלוח דואר ביניהם
הדרכה כיצד להגדיר שרת דואר אלקטרוני פנימי בין חברי המחלקה
סרטון זה מסביר על התהליך שבו נדרש לעשות כדי להגדיר משתמשים שיכולים לשלוח דואר אלקטרוני ביניהם , וזאת דרך שירות של שרת הדואר .
ניתן לצפות גם בהסבר מורחב בקישור לחוברת כאן
סרטון מספר 14 - הגדרת נקודת גישה אלחוטית (access point)
בסרטון זה - נלמד כיצד לחבר נקודת גישה אלחוטית כך שתאפשר גישה לרשת בלי כבל
ברשת תקשורת ישנם מקרים למשל שעובדי החברה צריכים ניידות , למשל סוכני מכירות צריכים נגישות לרשת אך לא נוח להם להתחבר עם כבל לרשת , היות והם כל הזמן זזים אל הלקוחות או בין המחלקות וכו , כך גם מנהלי החברה , ולכן חשוב שתהיה נקודת גישה אלחוטית . למשל בבית הספר יש לכם wifi של בית הספר למורים אני מניח
בסרטון הזה נסביר כיצד לחבר ציוד תקשורת שנקרא נקודת גישה אלחוטית ואיך לחבר את העובדים , כמו כן נלמד ונכיר גם איך למנוע מאחרים לגלוש לרשת בצורה אלחוטית , בדרישה לסיסמה למשל
בסיום הוסיפו לפרויקט שלכם את נקודת הגישה וודאו שיש לכם סיסמאות
סרטון מספר 15 - הגדרת ראוטר על מקל DOT1Q
כאן נלמד את הטכנולוגיה שנקראת ראוטר על מקל פרוטוקול dot1q
בפרויקט שלנו יש מספר רשתות וירטואליות (VLAN) ולכן כדי לאפשר העברת מידע בינהם צריך ציוד תקשורת שיודע לעשות זאת , המכשיר שיודע להעביר מרשת אחת לרשת אחרת נקרא נתב או router .
אולם לנתב יש מספר כניסות מוגבלות בדרך כלל 2 , ומספר התתי הרשתות שלנו רק בפרויקט כאן הוא לפחות 7 אז מה עושים .
וכאן באה הטכנולוגיה של ראוטר על מקל לסייע לנו , היא עושה זאת בעצם דרך פורט אחד בנתב שיודע לפצל את עצמו כאילו ל7 פורטים ואז כל תת פורט כזה לשייך אותו לוילאן אחר .
לאחר שתבינו את הנושא בסרטון בצעו זאת בפרויקט שלכם , בסיום בדקו שאכן כל המחשבים בוילאנים השונים יכולים להעביר מידע בהצלחה .