המלצתנו למורים המלמדים את המקצוע : סרטונים אילו נעשו באופן כזה שבהם התלמיד יכול וכדאי ,לעבוד לבד ובקצב שלו , המלצתנו לשיעור לבחור את הסרטון שבו תרצו שהתלמידים יעבדו , אמרו להם ואפשרו להם להתאמן לבד , בקצב שלהם , כשאתם מלווים , בסיום המטלה בקשו מהתלמידים להראות לכם או לצלם את העבודה שסיימו ולעלותה לקבוצת הווצאפ הכיתתית
סרטון מספר 00
פקודת IPCONFIG
בסרטון זה נכיר איך לקחת מחשב ולהכניס אותו אל הפקט טרייסר , ומשם נלמד כיצד מגדירים כתובת IP של המחשב , וכיצד רואים מה שהגדרנו. משך הסרטון כ 4 דקות
סרטון מספר 01
הכרות כתובת IP , פקודת IPCONFIG , ופקודת PING
בסרטון זה נלמד ונכיר מהי כתובת IP , שלכל מחשב דרושה הכתובת הזו כדי שמחשבים יוכלו להעביר הודעות בניהם , בנוסף נלמד איך להגדיר למחשב בעזרת תוכנת הפקט טרייסר כתובת IP למחשב , נכיר גם את פקודת ה IPCONFIG אשר אומרת לנו מהם נתוני כרטיס הרשת וביניהם מה כתובת ה IP שהוגדרה לו . ונכיר גם את פקודת ה PING אשר אחראית לשליחת הודעה בין המחשבים . ואיך יודעים אם התקשורת מצליחה או נכשלת .
סרטון מספר 02
הקמת רשת עמית לעמית ובדיקת תקינות הרשת בעזרת התוכנה ופקודות
בסרטון זה נלמד כיצד להקים רשת תקשורת בסיסית בין שני מחשבים ועם כבל מוצלב בניהם , שזו נקראת רשת תקשורת עמית לעמית או באנגלית P2P , בהתחלה נראה כיצד לקחת את המחשבים ולהציב בבמה של התוכנה , ולאחר מכן נחבר בעזרת כבל מוצלב ,בהמשך נרשום מעל המחשב הימני שם המחשב של משה ומעל המחשב השמאלי את השם המחשב של גלית , לאחר מכן נלמד כיצד לתת למחשב של משה כתובת אי פי בעזרת התוכנה , וכן כנל גם לגבי המחשב של גלית , לאחר מכן נלמד כיצד ניתן לראות מה כתובת האי פי של המחשב בעזרת התוכנה , ובעזרת שימוש בפקודה שנקראת IPCONFIG , בסיום נלמד כיצד לבצע בדיקה שיש תקשורת בין המחשבים בעזרת התוכנה על ידי שימוש במעטפה , ובעזרת פקודה נוספת שנקראת פקודת PING .
סרטון מספר 02/a
הקמת רשת עמית לעמית ובדיקת תקינות הרשת בעזרת התוכנה ופקודות
בסרטון זה נקים נכיר את נושא מסכת תת הרשת , subnet mask , נבנה מספר זוגות של מחשבים המקושרים בכבל מוצלב בינהם ,וניתן להם כתובות IP שבעלי מספרי רשת שונים , ונגלה שאינם מתקשרים , לאחר מכן נשנה את מספרי הרשת בעזרת השינוי של מסכת תת הרשת subnet mask. ואז נבדוק שוב את התקשורת בין אותן זוגות מחשבים
סרטון מספר 03
הקמת רשת תקשורת עם מתג SWITCH
בסרטון זה נלמד כיצד ליצור רשת תקשורת בסיסית , שאליה מחוברים 4מחשבים שרוצים לשוחח אחד עם השני , ועל כן נשתמש במכשיר תקשורת המחבר בניהם הנקרא מתג או SWITCH . המתג הוא מכשיר שיודע להעביר מידע בין הרבה מחשבים למחשבים אחרים באופן מהיר וחכם . בסרטון זה לאחר שנראה כיצד לחבר את המחשבים אל המתג ,נחזור ונראה שוב כיצד מגדירים למחשבים כתובות IP ואז נבדוק בעזרת פקודת PING את ההתקשרות בניהם
סרטון מספר 04
סרטון פקודות בסיסיות על המתג SWITCH
בסרטון זה אדגים כיצד מחברים מחשב נייד למתג , זאת כדי לאפשר להגדיר הגדרות שונות על המתג , המתג הוא מכשיר תקשורת שמטרתו להעביר מידע בין המחשבים המחוברים אליו , המכשיר הזה אין לו מסך או מקלדת או עכבר ולכן כדי לבצע הגדרות אנו מחברים אליו מחשב , בסרטון זה אני משתמש במחשב נייד אך אין זה משנה , מה שחשוב לדעת שהמחשב הנייד אינו חלק ואינו יכול לתקשר עם המחשבים המחוברים למתג , כיוון שהוא משמש אך ורק כדי לבצע הגדרות במתג . בסרטון זה נלמד איך רואים את הפקודות , ואיך מפעילים פקודה לשינוי של שם המתג , ופקודה לכיבוי ופקודה להדלקה של פורט מסוים
סרטון מספר 05
אופן חיבור והגדרת שרת DHCP אל הרשת המחלק כתובות באופן אוטומטי
בסרטון זה אני מציג ומדגים כיצד לחבר שרת SERVER לרשת מחשבים מקומית שכולם מחוברים אל המתג SWITCH , המחשבים במקרה של הסרטון הזה יקבלו כתובות אי פי אוטומטיות , השרת במקרה כאן הוא שרת שמחלק כתובות אי פי באופן אוטומטי , ונקרא DHCP , התהליך הזה של קבלת כתובת אי פי מהשרת נקראת DORA , זהו תהליך שבו מחשב בהתחלה שואל :
המחשב שואל - האם מישהו יכול לתת לי כתובת אי פי
השרת משיב - כן אני
המחשב מבקש - אפשר בבקשה לקבל כתובת אי פי
השרת משיב - כן ונותן או לא .
כאשר קיים איזה נתק בין המחשב לשרת , המחשב ייתן לעצמו כתובת אי פי , וכתובת זו מתחילה במספרים 169.254. אם אתם רואים את הכתובת למשל של המחשב 169.254.01 זה אומר שהמחשב נתן לעצמו ולא השרת נתן לו . שימו לב זה מעיד על בעיית תקשורת בין המחשב לשרת , בדקו מה הבעיה ונסו שוב .
סרטון מספר 06
סרטון שמסביר איך להגדיר שירות DHCP על נתב ה ROUTER דרך פקודות CLI
בסרטון זה אני מציג כיצד להקים שירות DHCP , כלומר שירות זה שמחלק כתובות רשת באופן אוטומטי למחשבים , בעיקרון את השירות הזה ניתן לקבל בשני אופנים ,
א. דרך שרת SERVER מיוחד שנותן את שירות ה DHCP
ב. דרך נתב ROUTER שבו אני מגדיר שייתן שירות DHCP
בסרטון זה אני מדגים ומסביר כיצד להגדיר את שירות ה DHCP על הנתב ה ROUTER
וזאת בעזרת פקודות על הנתב CLI .
הסרטון לא מסביר כיצד להקים את הרשת , וכיצד להדליק את הפורט של הנתב
אלא מתמקד אך ורק בהפעלת השירות .
הדרך :
1. הקמת הרשת
2. הגדרת כתובת ה IP לנתב במקרה זה נתתי לו 192.168.10.200
3. הפעלת הרגל של הנתב (דרך תוכנת הפקט טרייסר ) ראו יש לכך פקודות CLI
4. ואז כניסה לכרטסת ה CLI ומשם הגדרות להפעלת השירות
א. בניית שם של פול לכתובות רשת
ב. הגדרת אילו רשתות לתת באותו הפול POOL
כתובת IP וסבנט מאסק
ג. הגדרת שער ברירת המחדל שהיא כתובת ה IP של הנתב
ד. יציאה
5. נכנסים למחשבים המחוברים לנתב ברשת , ומבקשים שהמחשב יקבל כתובת דרך שירות ה DHCP ואז כשפעלנו נכון נראה שהנתב חילק כתובת IP כנדרש
סרטון מספר 07
חיבור מחשבים לנתב ראוטר - להעברת מידע ממחשב ברשת אחת למחשב ברשת אחרת
בסרטון זה אני מדגים בעזרת תוכנת הפקט טרייסר גירסה 7 , כיצד לחבר שני מחשבים אל הנתב (ראוטר) , כאשר כל מחשב יהיה ברשת אחרת ואציג כיצד הנתב יודע להעביר את המידע מרשת אחת לרשת האחרת .
אסביר גם מהו שדה שער בררת המחדל או default getway
ואדגים כיצד בודקים שהרשת עובדת בצורה תקינה
סרטון מספר 08
הקמת שרת אחסון אתרים HTTP
סרטון זה אני מסביר בראשית מהו שרת HTTP , שהוא שרת אחסון אתרים , בשרת זה כל בעל עסק מעלה את האתר שלו , כך שגולש כאשר הוא נכנס למחשב שלו , הוא צריך להפעיל את תוכנת הדפדפן כמו גוגל כרום או פיירפוקס או מוזילה או אינטרנט אקספלורר , ואז להקיש בתיבת החיפוש את כתובת ה IP של השרת שבו האתר מאוחסן . לאחר מכן הדפדפן פונה אל השרת ומבקש ממנו את קובץ INDEX.HTML שזהו קובץ בררת המחדל של כל אתר , דפי האתר כולם מורכבים מקבצי HTML , אילו הם דפים המכילים הוראות בשפה שנקראת HTML אשר למעשה הן פקודות בתוך תגיות , שהדפדפן מקבל את קובץ התגיות הזה הוא מצייר את האתר במחשב של הגולש לפי ההוראות שבקובץ ה HTML . כך אנו רואים את האתרים . בסרטון זה אני מסביר כיצד מקימים את השרת HTTP על ידי תוכנה פקט טרייסר , וכן כיצד לבדוק את הקישוריות ולטפל בתקלות .
סרטון מספר 09
הקמת שרת DNS
בסרטון זה התלמיד ילמד כיצד ליצור שם אתר /מתחם /דומיין , כך שבמקום שהגולש במחלקת הטכנאים יידרש לזכור את כתובת ה IP של השרת אתרים ולהקיש אותה בדפדפן , כאן הוא פשוט רק יקיש את שם הדומיין של האתר למשל www.farari.com ואז לצפות בפרטי האתר . שם הדומיין חשוב לגולשים משום ששמות של אתרים קל לזכור בעוד כתובת אי פי של שרתים לא נוח לזכור .
בסרטון קצר זה אני מסביר שלב אחר שלב אין מגדירים כתובת דומיין לאתר ואיך ניגשים לצפייה באתר דרך המחשבים , בגישה לשרת ה DNS , זהו שרת שמות מתחם , אשר מכיל טבלה שבעמודה אחת נמצאים שמות הדומיינים (שמות האתרים) ובעמודה השנייה כתובת ה IP של השרת שבו מאוחסן האתר .
סרטון מספר 10
הגדרת שרת ניהול קבצים FTP - פקט טרייסר גירסה ישנה 6
בסרטון זה התלמיד ילמד , את השלבים להקמת שרת ה FTP שדואג לשיתוף וניהול קבצים , בסרטון זה התלמיד יכיר את הפקודות של הצגת קבצים במחשבים , יצירת קובץ במחשב , הגדרת שם ומשתמש והרשאות למשתמש לביצוע פעולות על שרת הקבצים , כמו שמירת קבצים , מחיקת קבצים , קריאה או כתיבה לקבצים.
התלמיד יכיר את פקודת FTP והגישה אל השרת דרך המחשב , וכן את השימוש בפקודת ה PUT אשר מעלה קובץ מהמחשב אל השרת .
בנוסף יכיר את הפקודה DIR המציגה את רשימת הקבצים במחשב ובשרת .
סרטון מספר 11 - סרטון בגרסה מעודכנת
הגדרת שרת ניהול קבצים FTP - פקט טרייסר גירסה 8.1.0
הערה : במחשבים ובשרת כתובת הרשת מתחילה 192.168.20
בסרטון זה התלמיד ילמד , את השלבים להקמת שרת ה FTP שדואג לשיתוף וניהול קבצים , בסרטון הזה התלמיד ילמד כיצד לבנות את הרשת , לאחר מכן כיצד לבדוק תקשורת בין המחשבים והגדרת כתובות IP למחשבים , לאחר מכן כניסה לשרת לשירות ה FTP , שם הגדרת משתמש וסיסמה לגישה לשרת , ולאחריה צפייה ברשימת הקבצים בשרת .
בהמשך ניצור קובץ במחשב השמאלי בשם file1.txt , ואת הקובץ הזה נעביר אל שרת הקבצים באופן הבא :
א. בראשית נתחבר אל השרת על ישי הפקודה ftp 192.168.20.254
ב. ואז נקיש את המשתמש והסיסמה שהגדרנו בשרת בסרטון זה guy 1234
ג. ואז נעלה את הקובץ מהמחשב אל השרת בעזרת הפקודה put file1.txt
סרטון מספר 12
כיצד בעזרת פקודות CLI ניתן לשנות את שם הנתב ה ROUTER
בסרטון זה נראה כיצד ניתן לשנות את שם הנתב ה ROUTER , מהשם שלו Router עם סימן גדול , ל Router_tlv
זאת נעשה בעזרת שימוש בפקודות שבתפריט חלון הנתב CLI
סרטון מספר 13
כיצד מגדירים באנר הודעה לכניסה אל הראוטר דרך פקודות CLI
בסרטון זה אנו מראים כיצד ניתן להגדיר הודעה שתקפוץ למשתמש בכל פעם שהוא נכנס לסביבת הפקודות של הראוטר , שנקרא CLI , נסביר איך עושים זאת
א. מקליקים על הראוטר
ב. בחלון שנפתח בוחרים בכרטסת ה CLI
ג. לוחצים על האנטר עד שמגיעים למילה Router עם סימן גדול
ד. רושמים את הפקודה enable ולוחצים על האנטר
ה. רושמים את הפקודה conf t ולוחצים על האנטר
ו. כעת מקלידים את הפקודה@ banner motd @hodaa
סרטון מספר 14
איך להגדיר בפקודות CLI בנתב הדלקת פורט ונתינת כתובת אי פי
סרטון זה מציג רשת תקשורת פשוטה בה מחוברים מספר מחשבים על מתג מסוג 2960 , ומהמתג ישנו כבל ישר שמחובר על הנתב (ROUTER) אל הפורט בנתב שהוא gigabitEthernet 0/0 .
בסרטון זה אנו נראה כיצד ניתן
א. להדליק את רגל הנתב שבאדום לירוק - בעזרת תוכנת הפקט טרייסר
ב. להדליק את רגל הנתב שבאדום לירוק - בעזרת פקודות CLI
ג. לתת כתובת IP ו סבנט מאסק לפורט הזה של הנתב .
סרטון מספר 15
סרטון חלק א חלוקת המתג לשני תתי רשתות וירטואליות נקראת וילאנים VLAN ושיוך הפורטים אליהם -
בסרטון זה אני מציג כיצד בעזרת תוכנת הפקט טרייסר גירסה 7 , מקימים רשת מחשבים ובה 4 מחשבים כאשר 2 מחשבים שייכים כביכול לקבוצת ירוקים , ו2 המחשבים האחרים לקבוצת האדומים ובכך מפצלים את הרשת לשני תתי רשתות וירטואליות שנקראת VLAN .
הסרטון מראה איך זה נעשה בעזרת התוכנה של הפקט טרייסר ולא בעזרת הפקודות .
כדי לראות כיצד עושים זאת בעזרת הפקודות יש לצפות בסרטון חלק ב
בסרטון זה אני מסביר שכדי ליצור תתי רשתות וירטואליות VLAN , צריך :
א. להיכנס למתג
ב. להיכנס להגדרות המתג
ג. ליצור קבוצה בשם YAROK (שם הקבוצה של הירוקים )
ד. לתת לה מספר למשל 10 (מספר הקבוצה של הירוקים )
אחר כך לתת שם ומספר לקבוצה של האדומים
ובסוף הסרטון מראה איך רואים מה הוגדר במתג בעזרת הפקודה show vlan
משך הסרטון 12 דקות
סרטון מספר 16
סרטון חלק ב - כיצד ליצור וילאן VLAN ושיוך הפורטים למתג בעזרת פקודות CLI
בסרטון זה אני מציג כיצד להקים רשת תקשורת ובה 4 מחשבים , כאשר שני מחשבים שייכים לתת רשת וירוטואלית בשם ירוקים , והשניים האחרים בתת רשת וירטואלית ששייכם לקבוצת האדומים .
הסרטון מראה כיצד
א. מחברים למתג מחשב ובעזרת כבל קונסול לפורט הקונסול
ב. כיצד מפעילים על המחשב את התוכנה
ג. אילו וכיצד רושמים את הפקודות ליצור קבוצות
ד. איך לשייך את המחשבים כל אחד לקבוצה שלו
יצירת הרשת המרחבית - זו המחברת בין הסניפים הנמצאים במרחקים גדולים האחד מהשני
בסרטון זה בן 7 דקות , אדגים כיצד להקים את רשת המרחבית לפרויקטון המקוצר (הסרטון מסביר רק את האופן שבו נחבר את הרשת המרחבית ברשת שנקראת מטרו אתרנט .
(עדיין יחסר לנו סרטון אחרון שמסביר איך להגדיר את הנתבים, לרשת זו) , כאן נלמד כיצד להקים את הרשת על ידי שימוש בשלושה מתגים (SWITCH) מסוג switch pt-empty , שהוא מתג ללא כרטיסים בכלל , ומאפשר לי להתקין איזה כרטיסי רשת שאני רוצה . בסרטון אראה איך להתקין על כל מתג שני כרטיסי רשת המתאימים לחיבור עם סיבים אופטיים כדי להעביר מידע מהר ובמרחק גדול - בין הערים , וכן נתקין גם כרטיס רשת RJ45 , עבור החיבור בין המתג לנתב של כל רשת עיר
בסרטון זה אני מדגים כיצד ניתן לשלב לרשת מקומית , רכיבי IOT שנקראים האינטרנט של הדברים , בסרטון זה נוסיף את הרכיבים מנורת לילה , מצלמת רשת , וגלאי עשן , כמובן שתוכלו להוסיף מכשירים נוספים , אז בשלב הראשון נוסיף רכיב שנקרא HOME GETWAY אשר מאפשר לנו לחבר אליו את מכשירי ה IOT בצורה אלחוטית . לאחר מכן נגדיר ל HOME GETWAY כתובת IP כמו של חברי הרשת , ואז נגדיר לו סיסמה לגישה האלחוטית כך שרק המכשירים שלנו (IOT) יוכלו להצטרף אל הרשת ולא כל מכשיר אחר . את הסיסמה לאלחוט אנו מגדירים בעזרת פרוטוקול wap2-psk , ובסרטון הגדרנו סיסמה 12345678 . בסרטון זה אנו לא מסבירים כיצד להפעיל את הIOT אלא רק לחבר אותם אל הרשת . בסרטון הבא נדגים כיצד להפעיל כל מכשיר IOT דרך הרשת
בסרטון זה נוסיף שרת ונגדיר אותו מסוג IOT , נתן לשרת כתובת IP כמו של חברי הרשת , ולאחר מכן נכנס לשירות IOT , ונגדיר לו משתמש וסיסמה כך שרק מי שיש לו את המשתמש והסיסמה הוא יוכל להפעיל את מכשירי ה IOT . לאחר מכן מתוך אחד המחשבים נפתח את הדפדפן , ומשם נקליד את כתובת ה IP של שרת ה IOT , ואז ייפתח לנו הדף של השרת , נכניס את המשתמש והסיסמה , ואז נראה את כל המכשירים , על כל מכשיר נוכל לבצע פעולות שונות . כמו הדלקה וכיבוי , או פעולות אחרות .